close
  • zondag 25 juli
Mobiliteit

100.000e elektrische auto rijdt op de Nederlandse weg

100.000e elektrische auto rijdt op de Nederlandse weg

Voor het eerst rijden er 100.000 elektrische auto’s op de Nederlandse wegen rond. De mijlpaal werd begin deze maand bereikt, maken de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het ministerie van Economische Zaken vandaag bekend.

Alleen al dit jaar steeg het aantal elektrische voertuigen met 10 procent. Van de 100.000 wagens zijn ruim 12.000 volledig elektrisch, waaronder enkele duizenden Tesla’s. Ook de Nissan Leaf en Renault ZOE zijn in trek.

86.162 wagens rijden gedeeltelijk elektrisch, die vallen deels in de categorie plug-in hybrids. Voor alle elektrische wagens zijn inmiddels 24.405 openbaar toegankelijke oplaadpunten beschikbaar. Met deze aantallen zit Nederland in de mondiale top 5.

Vandaag krijgt de 100.000e stekker-rijder, een automobilist in Rijswijk, de sleutels officieel in ontvangst. De cijfers komen van de RVO die ze maandelijks voor het ministerie van EZ bijhoudt.

Minister Henk Kamp reageert tevreden. ,,Deze nieuwe cijfers laten zien dat het goed gaat met het elektrische vervoer in Nederland. Bedrijven, organisaties als de ANWB en lokale overheden werken samen en investeren miljoenen euro’s in een versnelde toename van het elektrisch vervoer.”

Beperkt
Uiteraard is de populariteit van elektrisch rijden grotendeels fiscaal gedreven. Kopers van volledig elektrische auto’s betalen tot en met 2020 geen BPM en geen motorrijtuigenbelasting. Zakelijke rijders hebben bovendien slechts 4 procent bijtelling.

Op het totale wagenpark blijft het aandeel van stekkerauto’s beperkt. Dit jaar schoot het aantal personenauto’s voor het eerst door de 8 miljoen. Daarmee rijdt minder dan 1,5 procent van de Nederlanders elektrisch. Desalniettemin groeit het marktaandeel rap, net als de werkgelegenheid. De sector biedt al 3200 voltijdbanen.

Ondanks de grote groei verandert de samenstelling van het elektrische wagenpark snel. Na kritiek van milieuclubs dat plugin hybrids helemaal niet goed voor het milieu zijn – uit onderzoek blijkt dat bezitters van bijvoorbeeld de populaire Mitsubishi Outlander vooral op benzine rijden – heeft het Kabinet de bijtelling verhoogd.

Profiteren
Als gevolg daarvan kelderde de verkoop van plugin hybrids tot september met 64,5 procent. Volledige stekkerwagens profiteren juist.

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook