close
  • donderdag 23 september
Algemeen

8 boeken waar je blij van wordt

8 boeken waar je blij van wordt

Ingrid avatar - Geniet van het leven

Wij van de redactie van 50+ lezen veel. En zo’n beetje alles. Van Scandinavische thrillers, tot literatuur en van de Flow tot zelfhulpboeken. Voor het thema van deze zomer kozen we acht boeken uit onze boekenkasten over geluk en de mooie dingen ‘des levens’.

Jongeren lezen minder, maar wij als vijftigplussers kunnen er altijd nog wat van. Soms lees je zelfs een boek dat je leven een beetje verandert, je op andere gedachten brengt, je creativiteit aanwakkert of je zelfs tot andere keuzes brengt. Onderschat ze dus niet; al die boeken. En blijf vooral lezen!

Vier boeken die redacteur Boukje inspireren:

De Alchemist – Paulo Coelho

De jonge schaapsherder Santiago heeft één grote wens: de wereld bereizen tot in alle uithoeken om zo uit te vinden hoe deze in elkaar steekt. Zijn dromen over een verborgen schat zetten hem aan tot een zoektocht. Onderweg ontmoet hij de alchemist, die hem leert dat je schat is waar je hart is. Een prachtig boek met een mooie boodschap.

Mijn dinsdagen met Morrie – Mitch Albom

Een oude man, een jonge man en de lessen van het leven. Mitch zoekt zijn oude professor van de universiteit op als hij hoort dat die ernstig ziek is. Ze ontmoeten elkaar iedere dinsdag voor ‘colleges’ over het leven. Een klein fragment: “Mitch, het is onmogelijk voor ouderen om niet jaloers te zijn op jonge mensen. Maar het gaat erom dat je aanvaardt wie je bent en daarvan geniet. Je moet ontdekken wat goed en wezenlijk en mooi is in je leven zoals het nu is. Leeftijd is geen kwestie van concurrentie.”

Het Rosie Project – Graeme Simsion

De autistische Don Tilman doceert genetica aan de universiteit. Hij is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Hij ontwikkelt een vragenlijst van zestien pagina’s om zo zijn droomvrouw te vinden. Dan komt Rosie in zijn leven en kan de lijst in de prullenbak.

Het Happiness Project – Gretchen Rubin

Gretchen Rubin besluit zich een jaar lang te wijden aan het vinden van geluk. Iedere maand concentreert ze zich op een ander aspect van haar leven, zoals gezondheid, relatie, werk, vriendschap en passie. Ze hoopt antwoord te krijgen op de vraag: heb je geluk in eigen hand? Gretchens zoektocht naar geluk is herkenbaar, praktisch en met humor beschreven. Veel van de dingen die ze uitprobeert op haar weg naar geluk kun je makkelijk zelf ook doen.

Boekkaften

Vier boeken die eindredacteur Julia inspireren:

Stil de tijd – Joke Hermsen

Een heldere visie op het fenomeen tijd waarin er onderscheid wordt gemaakt tussen kloktijd en innerlijke tijd. Daartussen zit een wereld van verschil. Die innerlijke tijd kon je wel eens ervaren tijdens je vakantie. Wees je daar bewust van en geniet van rust en zeker ook van verveling. Want voor je het weet hebben we weer nauwelijks (klok)tijd.

We zullen doorgaan – Ramses Schaffy

Zijn teksten zijn uit het leven gegrepen en inspireren nog altijd. In dit boek ruim honderd teksten uit het Schaffy-repertoire. Eigenlijk kan dit boek ook gelezen worden als een biografie. Kick van der Veer en Hilde Scholten beschrijven de eerste zestig levensjaren van Schaffy. Smullen maar… en citeren. Zingen mag ook. Word je vrolijk van!

Brieven aan mijn zus – Harry Poelman

Een pareltje, dit debuut van Harry Poelman. Harry schreef vier jaar lang brieven aan zijn zus, terwijl zij ziek was en behandelingen onderging voor darmkanker. Dat is niet iets om vrolijk van te worden maar de schrijver tilt juist die kleine dagelijkse dingen op tot iets wat ineens heel waardevol blijkt in het leven.  ‘One letter a day, keeps the doctor away’ is het motto. Het is zo gevoelige en poëtisch geschreven dat we hier binnenkort een uitgebreider verhaal over zullen plaatsen en met de schrijver in gesprek gaan. Wordt vervolgd…

Het leven is geen feest – Ando Rokx

Schrik niet van de titel, want het is één en al vrolijkheid, dit boek. Mits je beseft dat bij het leven ook pijn en verdriet horen. Volgens Rokx hebben we veel minder invloed op ons leven dan we zouden willen, maar het is mogelijk om je aandacht te richten op de dingen die het leven de moeite waard maken. Hij laat zien hoe je dat kunt doen.

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook