close
  • woensdag 22 mei
Vrije tijd

Binnenkort op tv de gloednieuwe BBC-natuurserie Dynasties, een aanrader!

Binnenkort op tv de gloednieuwe BBC-natuurserie Dynasties, een aanrader!

In de nieuwste BBC-natuurserie Dynasties zie je op indrukwekkende wijze hoe de chimpansee, keizerspinguïn, leeuw, Afrikaanse wilde hond en tijger strijden voor een plek op onze aarde.

In de serie zie je hoe ieder van hen zijn familie en territorium beschermt. BBC-programmadirecteur Charlotte Moore over de serie: “Ik hoop dat de buitengewone familiedynamiek en de intieme dierendrama’s het publiek net zo zullen aangrijpen als Blue Planet II en Planet Earth II.” De serie is momenteel te zien bij de BBC, maar vanaf december ook bij de Evangelische Omroep (EO) op NPO1.

Alfamannetje David

De serie gaat in detail in op een bepaalde familie per aflevering. In de eerste aflevering van deze adembenemende serie zie je hoe een groep chimpansees aan de rand van de Sahara in Senegal geleid wordt door alfamannetje David. Hij is al drie jaar de baas en meestal wordt een leider dan afgezet. David komt in hevige gevechten terecht. Weet hij zich staande te houden en blijft hij lang genoeg het alfamannetje om een mogelijke troonopvolger te verwekken? Dat zie je op donderdag 20 december om 20.30 uur op NPO 1.

Keizersdynastie

In de tweede aflevering zie je een kolonie keizerpinguïns die bij elkaar komt in Atka Bay, aan de kust van Antarctica, na drie maanden voedsel zoeken op zee. Als ze aankomen, is het water net helemaal bevroren en hebben alle andere dieren het continent verruild voor de relatieve veiligheid van de zee. De pinguïns zijn hier om een nieuwe generatie van hun keizersdynastie groot te brengen. Ze moeten wel samenwerken om ervoor te zorgen dat hun jongen en zijzelf de strenge winter overleven. Deze aflevering is te zien op donderdag 27 december om 20.30 uur op NPO 1.

Charm en Sienna

De aflevering daarna gaat over een van de beroemdste leeuwentroepen in Afrika, de Marsh Pride uit Masai Mara in Kenia. Het verhaal begint als de Marsh Pride zich in een uitzonderlijke situatie bevindt. Ze zijn in de steek gelaten door alle mannetjes die de troep tot nu toe hebben verdedigd. Er zijn nog maar twee volwassen vrouwtjes over om de acht jongen te voeden en te beschermen. Deze twee moeders, Charm en haar nicht Sienna, zijn nu verantwoordelijk voor het voortbestaan van de familie. Ze moeten hun jongen in leven zien te houden tot ze volwassen zijn, zodat deze machtige dynastie in stand blijft. Dit zie je op 3 januari 2019 om 20.30 uur op NPO 1.

Daarna volgen er nog twee afleveringen over de Afrikaanse wilde hond en de tijger. Voor iedere uitzending kun je kijken naar The making of Dynasties. Dat begint om 14.45 uur. Dynasties is een productie van de Natural History-afdeling van de BBC, in samenwerking met BBC America en France Télévisions.

Datum: Donderdag 20 en 27 december 2018 en 3, 10 en 17 januari 2019

Tijd: 20.30 uur. Voor elke uitzending, om 14.45 uur: The making of Dynasties.

Zender: NPO 1

Foto: © EO

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook