close
  • vrijdag 15 oktober
Vrije tijd

Blog Francine – Een stukje Sinterklaas beleving

Blog Francine – Een stukje Sinterklaas beleving

Het is enorm moedig van Sint, dat hij toch naar Nederland komt. Hij valt immers onder de risicogroep van kwetsbaren als het om Corona gaat. Ook komt hij uit Spanje en dat is een riskant gebied vanwege besmettingen. Hij begrijpt hoe hard we hem en zijn feest nodig hebben. Na alle commotie over Pieten de laatste jaren wordt hem niets bespaard. Nu gaat het dus om voorzichtigheid.

Vanwege het niet tot hetzelfde huishouden behorend met zijn Pieten, werd hij onlangs alleen op het dak waargenomen luisterend naar een meisje, dat haar wensen via de schoorsteen kenbaar maakte. Natuurlijk refereer ik naar een reclame, welke ik op televisie zag. Humoristisch wat mij betreft. De schimmel briesend van ongeduld omdat het meisje maar niet kan beslissen welk spel ze wil ontvangen.

Zo spannend

Het zette mij aan het denken. Voor een groot gedeelte hebben we het feest om zeep geholpen. Natuurlijk neem ik de discussie over de Pieten serieus, want tijden veranderen en je wilt niemand kwetsen. Verder heeft iedereen recht op zijn eigen mening. Altijd. Maar dat er orde gehandhaafd moet worden tijdens een kinderfeest, vind ik schokkend. Toch denk ik wel eens terug aan mijn eigen beleving. Als de goedheiligman aangekomen was in Nederland, dan mocht ik dezelfde avond mijn schoen zetten. Bij de kachel, dat kon toen nog. Dus een tekening gemaakt met rode wangen, want spannend, dat Sint die ging zien. Een wortel voor het paard erbij. In pyjama een liedje zingen en dan slapen. Dus niet. Luisteren of ik wat hoorde op het dak. Soms naar buiten kijken naar het dak aan de overkant. Mama vertelde, dat de Pieten de pakjes afleverden en niet de Sint. Toch viel ik in slaap. Meteen naar beneden in de ochtend en dan vond ik een letter van chocola of munten of kauwgom sigaretten. De echte pakjes kwamen pas op 5 december.

Bella

Alles moest immers nog ingepakt worden in het grote magazijn van Sint en logistiek was dit niet eenvoudig. Op de kleuterschool kwam hij langs en moest ik voor hem verschijnen. Veel te spannend. Er is een foto van mij, dat ik voor hem sta. Ik kreeg een plaspop. Ik noemde haar Bella. Na de kerst zat ze vol met spinazie a la crème. Ze is op slinkse wijze afgevoerd.

Teleurstelling

Helaas is er aan mijn geloof een abrupt einde gekomen. Op 5 december was ik vroeg wakker. Ik sloop naar beneden en er lag niets. Geen pakje helemaal niks. Ik was in tranen. Ging eens diep in mijn ziel graven of ik iets verkeerd had gedaan. Ineens hoorde ik de trap kraken en daar verscheen mijn moeder, nogal slaperig. Armen vol pakjes. Ze was het vergeten en was wakker geschrokken en meteen in actie gekomen. Ik stond onder aan de trap en keek haar aan. Ik was 8 jaar. Haar brein zocht naarstig naar een verklaring. Blijkbaar kwam die niet, want ik weet, dat ik enorm teleurgesteld was en acuut van mijn geloof viel.

Overal Sinterklazen

De cadeautjes vielen natuurlijk in goede aarde. Nu hoorde ik bij hen, die het weten. Stoer wel. Toch ook jammer, want de jeu was er wel af.  Toch valt het mij op hoe makkelijk kinderen om de tuin te leiden zijn. In mijn tijd was er geen internet of webwinkels of overal Sinterklazen. Ik zou dat meteen ontdekt hebben. Tegenwoordig verschijnen op het scherm, achter elkaar, in verschillende reclames allerlei vreemd uitziende Sinterklazen. Blijkbaar gaat het om de Mijter en de baard. Als een app, die in je hersens gegrift staat. Ze heten hulp Sinterklazen. Want Sint kan het echt niet meer alleen. De leeftijd en ouderdomskwalen. Vandaar ook die kwetsbaarheid voor Corona.

Genieten

Zo is de cirkel weer rond. Hij gaat gewoon door als een bevlogen ondernemer. Ik denk ook dat ze in Spanje niet een vangnet hebben zoals in Nederland. Ondersteuning is er niet. Dus hij moet wel. Hoeveel Pieten er ontslagen zijn weet ik niet, maar het inkopen via de webwinkels heft dat weer op. Zo komt alles toch nog goed. De voormalige PTT helpt ook mee en maakt overuren. Ook een soort Pietenrol. Bedankt in ieder geval. Pas allemaal goed op deze pakjesavond en hou afstand en draag een mondkapje. Beperk het aantal bezoekers en geniet van wat wel kan. Fijne pakjesavond.

Geschreven door: Francine van Amstel

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook