Concurrentie tussen hypotheekaanbieders flink toegenomen

Hypotheekaanbieders vechten elkaar de tent uit, en dat is goed nieuws voor consumenten. De hypotheekrente blijft historisch laag, terwijl de marktrentes elders oplopen. ,,Dat komt door de toegenomen concurrentie. Ik kan dat niet anders verklaren”, zegt Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop.

De hypotheekmarkt anno 2017 heeft wel wat weg van een supermarkt waar alle spullen voor de helft van de prijs verkocht worden. Niet voor een dag, niet voor een week, maar nu al een jaar of twee op een rij. Het is een wonderlijke ervaring, zeker voor mensen die in de jaren ’70 of ’90 al eens een hypotheek afsloten. Rentepercentages onder de 2 procent zijn gemeengoed, en voorlopig gaat het feestje voor de huizenkopers gewoon door.

Normaal gesproken meandert de hypotheekrente mee met de tarieven op de kapitaalmarkt. Die kruipen de afgelopen maanden uit het dal. Begin oktober lag de kapitaalrente op 0 procent, nu is dat ongeveer 0,6 procent. De hypotheekrente is in diezelfde periode met hooguit twee tiende procentpunt gestegen. Die stijging is veel minder groot dan je onder normale omstandigheden zou mogen verwachten, weet Hagedoorn.

De oorzaak: het aantal aanbieders is spectaculair gestegen. Sinds het dieptepunt van de woningmarktcrisis in 2012 hebben liefst 24 aanbieders een vergunning gekregen om hypotheken te verstrekken, blijkt uit cijfers van de Autoriteit Financiële Markten. Er zijn nu 78 aanbieders; vooral pensioenfondsen en verzekeraars ingestapt. Waar in 2010 nog maar 6 procent van de totale hypotheekschuld uitstond bij deze partijen, is dat inmiddels ongeveer 12 procent, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. Nederlandse huizenbezitters gelden als trouwe betalers. Dat maakt van hypotheken een betrouwbare, nog enigszins renderende belegging.

Nieuwe spelers
Reden voor aanbieders als Venn, Merius en Munt om zich op de markt te storten. Zij hebben er alle belang bij om snel aan marktaandeel te winnen, en dus om de rente voor klanten laag te houden. Een goede zaak, zegt woordvoerder Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. ,,Tijdens de crisis waren het vooral de grote Nederlandse banken die bepalend waren voor de rentetarieven. Zij konden een hoge marge aanhouden.”

Nu voelen de grootbanken in ieder geval de druk ‘van onderen’. André de la Porte ziet, naast het concurrentieaspect, een tweede reden die ervoor zorgt dat de hypotheekrente niet automatisch meebeweegt met de kapitaalmarktrente. ,,De nieuwe aanbieders halen het geld dat ze lenen niet noodzakelijkerwijs van de kapitaalmarkt.”

Hausse
Pensioenfondsen bijvoorbeeld kunnen putten uit de premies die deelnemers inleggen. Dat verklaart ook waarom de markt geen eenduidig beeld laat zien. De afgelopen week waren er bijvoorbeeld twee aanbieders die hun rente verlaagden. Een andere verhoogde zijn tarief juist, omdat het de toestroom van aanvragen niet meer aankon. Het tekent volgens Hagedoorn de hausse die de huizenmarkt nog steeds in zijn greep heeft. ,,Normaal zijn de eerste weken van het jaar rustig. Dat is nu wel anders.”

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top