Consumentenbond: Stuur je ziekenhuisrekeningen naar ons op

‘Stuur je ziekenhuisrekeningen naar ons op’, zeggen de Consumentenbond en Open State Foundation. De organisaties willen controleren of de bedragen kloppen die ziekenhuizen in rekening brengen, om zo meer openheid over de kosten in de zorg te realiseren.

De reden: de verschillen tussen ziekenhuizen zijn groot. Zo vraagt één KNO-arts 1000 euro voor het uitspuiten van een oor, terwijl het gemiddelde tarief ‘slechts’ 110 euro is.

‘Geen idee wat een behandeling kost’
De gevolgen van (te) hoge rekeningen zijn voor consumenten vervelend, want die raken meteen hun eigen risico kwijt. Er blijken grote onderlinge verschillen te zijn in ziekenhuistarieven, maar er is weinig transparantie in de sector. Alleen verzekeraar CZ wil inzage geven in de declaraties, de andere branchegenoten weigeren dit.

“Alle consumenten die een ziekenhuisbehandeling hebben gehad hebben een stukje informatie in handen waar ze andere consumenten mee kunnen helpen”, zegt Bart Combée van de Consumentenbond. “Veel mensen hebben geen idee wat een medische behandeling in een ziekenhuis kost terwijl het overgrote deel van de zorg vergoed wordt uit collectieve middelen.”

‘Zorg wordt vergoed uit collectieve middelen’
Om tóch duidelijkheid te krijgen, vragen de twee organisaties consumenten daarom om zelf de rekeningen op te sturen. Daarvoor is een speciale website gemaakt. Daarnaast is ook het verschil te zien tussen de eigen ziekenhuiskosten en gemiddelde landelijke prijs van dezelfde behandeling.

Ziekenhuisrekeningen staan altijd in de ‘mijn omgeving’ van de zorgverzekeraar.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top