insecten

De meest gestelde vragen over insecten eten

Sommigen gruwelen ervan, maar toch wordt insecten eten steeds populairder. Nu zie je ze vooral als spannende borrelsnack op exclusieve feestjes, maar binnenkort liggen ze ook in de supermarkt. Voor je je tanden erin zet: er zijn er een paar dingen om rekening mee te houden.

Even wat achtergrondinformatie: ruim 2 miljard mensen wereldwijd eten insecten, zoals sprinkhanen, krekels, rupsen, mieren en bijen. De volwassen insecten zijn eetbaar, maar ook de larven of de poppen. In Nederland worden ze sinds kort ook gekweekt, soorten die je het meest ziet zijn de treksprinkhaan, de piepschuimkever en de meeltor. In sommige Nederlandse groothandels en supermarkten kun je ze nu al gevriesdroogd krijgen, of verwerkt in een vleesvervanger.

Wat zit er eigenlijk in een insect?

Insectenvlees is meestal rijk aan eiwitten. Het is te vergelijken met andere vleessoorten zoals varkensvlees en rund. Sommige soorten bevatten relatief veel vet zoals de sprinkhaan (67%) en de meelworm (43%). Dat komt omdat insectenvlees lijkt op orgaanvlees, en dat is rijker aan vet en cholesterol dan de meeste gewone vleessoorten. Maar aangezien de meeste mensen insecten nog niet als vast onderdeel van de maaltijd zien, zou dit geen probleem moeten zijn.

Hoe gezond zijn ze?

Insecten passen prima in een gevarieerde en gezonde voeding. Ze bevatten veel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, (onverzadigd) vet, ijzer en vitamine B. Je kunt alleen beter niet meer dan 45 gram per keer eten. Dat advies komt van de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit). Het is gebaseerd op onderzoek van de EFSA, de Europese voedselveiligheidsorganisatie. Insecten bevatten namelijk chitine in hun poten en skelet, en dat kan in grotere hoeveelheden klachten veroorzaken. Als je een beetje binnenkrijgt (minder dan 45 gram insecten) is dat geen probleem maar er is nog niet onderzocht bij welke hoeveelheid eventuele klachten ontstaan.

Is het een goede vleesvervanger?

Ja. Een goede vleesvervanger bevat voldoende ijzer en vitamine B1 of B12. De meeste insecten , zoals meelwormen en termieten, voldoen hieraan. Er zijn uitzonderingen zoals de huisvlieg en andere soorten die hier nog niet op de markt zijn.

Zijn ze veilig om te eten?

Ja. Insecten die je in Nederland kunt kopen, van Nederlandse telers, zijn veilig om te eten. De NVWA ziet hierop toe. Maar er zijn nog geen regels vanuit de EU rondom het toestaan van de verkoop van insecten. Verkoop wordt nu gedoogd. Wat vooral belangrijk is om te weten is dat je ze beter niet onverhit kunt eten. Net als gewoon vlees is insectenvlees gevoelig voor de uitgroei van (schadelijke) bacteriën. Kook, blancheer, wok of frituur ze eerst minimaal 10 minuten. Sommige insecten koop je gevriesdroogd, maar dat proces doodt de bacteriën niet. En let op: mensen die een schaal- of schelpdierenallergie hebben of allergisch zijn voor huismijt, zijn soms ook allergisch voor insecten.

Hoe eet je ze?

Je kunt ze los eten als snack, bijvoorbeeld als je een feestje geeft. Verwijder wel eerst de vleugels en poten, bij sprinkhanen bijvoorbeeld , die kunnen voor beschadiging en verstopping in je darmen zorgen. Je kunt ze ook als onderdeel gebruiken in een zoete snack zoals een koekje of gebak. Ook kun je ze eten als onderdeel van de maaltijd.

Hoe duurzaam zijn eetbare insecten?

Insectenvlees is duurzamer om te kweken dan vlees. Insecten zetten voeding ongeveer twee tot drie keer efficiënter om in vlees dan varkens of kippen. In vergelijking met runderen zijn insecten zelfs vijf keer zo efficiënt. Daarnaast kan ook een groter deel als vlees worden gebruikt: ongeveer 90 procent bij een insect tegenover 50 procent bij een koe of een varken. Ook is er minder water en ruimte nodig en ligt de uitstoot van broeikasgassen een stuk lager.

Tekst: Voedingscentrum

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top