close
  • donderdag 23 september
Algemeen

Eelke van 108 is de oudste! 

Eelke van 108 is de oudste! 

Ingrid avatar - Geniet van het leven

De Amelander Eelke Bakker uit Dokkum viert vandaag zijn verjaardag. Is dat bijzonder? Ja, want Eelke is 108 geworden. 

Eelke (geboren op 28 juli 1910) woont nog altijd zelfstandig en houdt ervan een visje te eten bij de pier van Lauwersoog. Als medewerker van Rijkswaterstaat was hij nog betrokken bij de bouw ervan. Hoe Eelke zo oud kan worden en nog altijd lekker doorgaat, heeft met zijn levensinstelling te maken, zo menen zijn kinderen. 

Het geheim voor een lang leven

‘Gewoon eten, drinken en slapen’, is zijn motto. Daar houdt hij het al heel lang op vol. Zonder hulpmiddelen. Ook nadat zijn vrouw Bauktje in 2007 op 92-jarige leeftijd overleed, pakte Eelke de draad van het leven weer goed op. Doemdenken daar houdt Eelke niet van. Hij accepteert het leven zoals het is. Misschien wel het geheim voor een lang leven. 

Zo fit als een hoentje

Eelke ging op z’n achttiende van Ameland naar Anjum, waar hij boerenknecht werd. Later werkte hij voor Rijkswaterstaat. Bauktje Sonnema werd zijn vrouw. In 1959 verhuisde hij naar het Friese Dokkum,
waar hij nog altijd zelfstandig woont. Hij lijkt zo fit als een hoentje en loopt nog zonder rollator of wandelstok. En hij kan zonder bril nog prima lezen. Roggebrood met spek is een volgend geheim van Eelke, naast zijn positieve levensinstelling. Hij zegt van het leven te genieten, en neemt het zoals het komt.

Vierde achterachterkleinkind

Dagelijks ontvangt Eelke familie. De thuiszorg komt twee keer per dag en drie keer per week halen kinderen of kleinkinderen hem op om gezellig mee te eten. Hij heeft vier kinderen, waarvan er eentje helaas is overleden. Ook heeft Eelke elf kleinkinderen en dertien achterkleinkinderen, en binnenkort volgt het vierde achterachterkleinkind. Vanmiddag komen ze allemaal bij elkaar en gaat de jarige naar zijn zoon en schoondochter in Damwoude waar de familie een groot tuinfeest voor hem organiseert. Een beetje belangstelling, daar is Eelke niet vies van.

 

Geschreven door: Redactie