close
  • zaterdag 29 februari
Sport

Ex-kunstschaatsster Sjoukje Dijkstra is vandaag jarig

Ex-kunstschaatsster Sjoukje Dijkstra is vandaag jarig

Sjoukje Dijkstra, geboren te Akkrum in 1942, is de meest succesvolle kunstschaatsster die we ooit in Nederland hebben gehad. Iedereen zat aan de buis gekluisterd als zij moest schaatsen. Niemand wilde een kür van haar missen. Vandaag viert ze haar 77e verjaardag.

Zes Nederlandse, vijf Europese en vier wereldtitels, met in 1964 als kroon op haar carrière Olympisch goud op de Spelen. Een prachtige erelijst. Op haar veertiende deed ze al mee bij de Winterspelen van 1956 in Cortina d’Ampezzo. Ze eindigde als twaalfde. In 1960 veroverde ze in Squaw Valley zilver. Een primeur voor Nederland. Sjoukje was de allereerste vrouw die het lukte om een medaille te veroveren op de Spelen.

‘Stoppen? Eerst goud!’

In 1962 werd ze wereldkampioene. Een mooi moment om te stoppen vond haar vader. Hij was namelijk degene die alles betaalde. Tijd om een echte baan te zoeken, maar Sjoukje had daar andere ideeën over. Ze wilde Olympisch kampioene worden! En dus zette ze door. In 1964 won ze alles wat er te winnen viel met als absolute hoogtepunt de gouden medaille op de Olympische Spelen in Innsbruck. De medaille was voor Nederland de eerste gouden medaille ooit gewonnen op de Winterspelen.

Leven na de topsport

Maar 1964 was ook het jaar dat haar vader overleed. Sjoukje besloot om te stoppen met haar sportcarrière en tekende een contract van 1964 tot 1972 bij ijsrevue Holiday on Ice. Na 1972 heeft Sjoukje geen pas meer op het ijs gezet. Ze koos voor een circusleven met Karl Kossmayer. Met hem kreeg zij twee dochters, Rosalie en Katja. In 1985 werd ze adviseur van de sectie kunstrijden van de KNSB. Tegenwoordig zet ze zich in voor de Stichting Kunstrijden Nederland (SKN).

Over ouder worden

In een interview over ouder worden in Trouw (1999) vertelde Sjoukje Dijkstra onder andere dat ze haar hele leven genoeg getraind had en dat ze er nu niet meer aan moet denken om een fitness-zaal binnen te gaan. “Mijn lichaam is al na het tweede kind niet meer naar een normale vorm teruggekeerd. Dat hoort bij het ouder worden, daar moet je je bij neerleggen. Zolang ik gezond ben geniet ik van het leven.”

Foto: Wikimedia Commons 

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook