Gourmetgeur in de gordijnen of paniek achter de pannen; wat staat er deze kerst op tafel?

Over een week is het alweer zover. De één verheugt zich er al het hele jaar op, de ander slaat het liefst over; de kerstdagen staan weer voor de deur! Maar de grote vraag is natuurlijk weer; wat gaan we deze kerst eten? Komt het gourmetstel zoals elk jaar weer tevoorschijn uit de kelder? Pluis je de Allerhande en Jumbo Magazine weer helemaal uit om eigenhandig een kerstmenu in elkaar draaien? Of leun je lekker achterover met een glas wijn en laat je de cateraar doen waar hij goed in is?

Bron: Flickr

Gezellig gourmetten

Het is inmiddels een typisch Nederlands fenomeen; gourmetten. En hoewel miljoenen mensen met de feestdagen het gourmetstel weer uit de doos trekken zijn de meningen over deze praktijk vaak erg verdeeld. Veel mensen vinden dat geouwehoer met die minipannetjes en minigerechtjes maar niks. Het duurt een eeuwigheid, het hele huis stinkt, je krijgt vetspetters in de gordijnen en als je na afloop nog ergens naar toe wilt kun je beter eerst onder de douche gaan. Traditiegetrouw staat er bij gourmet met name vlees en vis op het menu, uiteraard met een lekker knapperig stokbroodje erbij, gevolgd door een pannenkoekje of omelet. De vraag is dus of deze traditie met het groeiend aantal vegans en vegetarische mensen stand blijft houden op de lange termijn.

Maar vooralsnog wordt er flink gespetterd en gemeurd in de Nederlandse woonkamers. Gourmetten heeft dan ook een hoog ‘doe-maar-gewoon-gehalte’ waar Nederlanders vaak wel van houden en het is lekker makkelijk. Vooral wanneer je een kerstdiner moet organiseren waar bij de gemiddelde leeftijd vrij laag ligt (kinderen en kleinkinderen) is een diner met de kleine pannetjes ideaal omdat het lekker los is en er voor iedereen wel iets bij zit wat ze lekker vinden. En het heeft ook wel iets gezelligs, dat gesis op de bakplaat en het eindeloos tafelen met elkaar met de kerstklassiekers op de achtergrond.

Tips voor een geslaagde gourmetavond

Wil je niet afstappen van de traditie maar toch eens iets anders dan anders doen? Kies dan eens voor andere producten om er een verfrissende ervaring van te maken. Zorg bijvoorbeeld eens voor wat meer balans; meer vis en groentes en iets minder vlees, of probeer leuke vegetarische gerechtjes te bedenken. Extra tips; vergeet tijdens het gourmetten niet om de ramen tegen elkaar open te zetten en goed te ventileren. Er komt namelijk nogal wat fijnstof in de lucht tijdens het bakken op een gourmetstel. Een ander stofje dat vrij kan komen wanneer de antiaanbaklaag te heet wordt is polytetrafluorethyleen. Als je wilt dat je parkiet of andere vogel het nieuwe jaar nog meemaakt is het verstandig om je gevederde vriendje tijdelijk op een frisse kamer neer te zetten, want zij kunnen erg slecht tegen dit stofje.

Dagenlang in de keuken

Het is altijd een dilemma. Want het blijft misschien wel het allerleukste om zelf een kerstdiner op tafel te toveren. De voorpret is immers al zo leuk. Weken van tevoren begin je al na te denken over een mogelijk menu. Hoeveel gangen doe je dit jaar? Ga je voor klassiek of maak je iets verrassends? Eindeloos blader je door culinaire blaadjes om ideeën op te doen, bedenk je een mooie tafelsetting, en als je echt alles uit de kast wilt halen ontwerp je zelfs je eigen menukaartje, inclusief naamkaartjes waar je gasten mogen plaatsnemen. Dat is toch wel echt heel erg chique. Bovendien maak je natuurlijk iets wat je zelf in ieder geval erg lekker vindt. Hoewel je veel gerechten van tevoren goed kunt voorbereiden is een van de grote nadelen van zelf koken met kerst, dat je toch een groot deel van de tijd in de keuken staat terwijl je gasten lekker van een drankje en hapje genieten. Als je niet gezegend bent met zo’n grote romantische woonkeuken is dat wel een tikkie ongezellig (of misschien juist heerlijk, om de drukte even te ontsnappen). Ook kan koken voor een groter gezelschap dan je gewend bent op zo’n feestdag waarbij je toch iets bijzonders op tafel wilt zetten, wat iedereen ook nog eens lekker vindt, best stressvol zijn. Om het jezelf makkelijker te maken is het goed om elk gerechtje klein te houden. Grote hoeveelheden voedsel zijn niet alleen onhandig om te maken, maar vaak is het ook al snel teveel en zitten je gasten gauw vol of moet je eten weggooien.

Geen inspiratie? Gebruik een kerstbox

Wil je wel graag zelf koken maar heb je werkelijk geen idee wat je moet gaan maken? Of totaal geen zin om je tijdens de kerstdrukte in de supermarkt te begeven? Dan kun je er ook nog voor kiezen om gebruik te maken van een kerstbox van een van de maaltijdbox aanbieders zoals Hello Fresh, Marley Spoon of Dinnerly. Dan krijg je alles wat je nodig hebt gewoon thuisbezorgd en kun je aan de slag. Vaak zijn de gerechten ook niet afgezaagd, maar juist heel verfrissend, met gezonde en verse producten. Maar tijdens het opdienen kun je toch trots verkondigen dat je het zelf gemaakt hebt.

Tafeltje-dek-je 2.0

Krijg je je hele familie over de vloer en loopt het zweet je al over de rug bij het idee dat jij al die hongerige monden moet gaan voeden? Als je er een duit voor over hebt hoef je je helemaal niet druk te maken, want er zijn diverse cateraars in het land die het je met liefde uit handen nemen. Soms kun je ervoor kiezen om de gerechten kant-en-klaar én warm bij je deur te laten bezorgen zodat je letterlijk alleen de tafel nog maar mooi hoeft te dekken. Bij andere aanbieders krijg je de gerechten koud, maar met de mogelijkheid om het eenvoudig te verwarmen zodat je een lopend buffet kunt aanbieden aan je gasten. Het heeft misschien niet de knusse gezelligheid van een gourmetavond of de chique uitstraling en huiselijke sfeer van een home made kerstdiner, maar het voordeel is wel dat je er echt helemaal geen werk van hebt. Of nou ja, alleen de afwas dan.

De deur uit

Helemaal niks zelf doen kan alleen als je de deur uit gaat voor het kerstdiner. En aan het aantal boekingen te zien is ook deze manier van dineren tijdens de feestdagen populair, want als je zeker wilt zijn van een plaatsje in je favoriete restaurant moet je er op tijd bij zijn. Dat geldt met name voor de sterrenrestaurants waar je echt iets bijzonders voorgeschoteld krijgt met kerst.

Maar wat je uiteindelijk ook gaat maken of voorgeschoteld krijgt. Onthoud dat het uiteindelijk vooral gaat om het gezelschap waarmee je een gerecht deelt. Want als je terugkijkt op al die kerstvieringen herinner je je vaak helemaal niet meer wat je nou precies hebt gegeten. Maar weet je nog wel heel goed met wie.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top