Happy and Healthy de herfst door

De ‘r’ zit weer in de maand. Dat betekent dat de herfst voor de deur staat, sterker nog hij begint vandaag! Voor de één een heerlijk seizoen dat staat voor knusheid en lekker thuis, voor de ander een eeuwigdurende grijze dip. Wil je voorkomen dat je daar dit jaar helemaal in wegzakt? Lees dan deze tips om van dit herfstseizoen een vrolijke(re) boel te maken!

Accepteren en omarmen

Je kunt de hele herfst lang blijven verlangen naar zomer of lente, maar daarmee doe je jezelf helemaal geen plezier. Uit onderzoek blijkt dat het veel makkelijker is om geluk te ervaren als je je ergens bij neer legt. Alleen dan kun je er echt het beste van maken. Accepteer daarom dat je nou eenmaal in een land woont waar je te maken hebt met wisselende seizoenen. Bedenk daarbij ook dat jij de zomer en lente juist zo waardeert omdat je er naar verlangt. Zorg er daarna voor dat acceptatie veranderd in omarmen, want die herfst heeft echt wel wat te bieden.

Comfortfood

Waar je met mooi weer vaak voor lichte gerechten of salades kiest, is de herfst het perfecte seizoen om voor warm, herfstig comfortfood te kiezen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een appeltaart die je hele huis heerlijk doet geuren, of een lekkere volle pompoensoep die op het fornuis pruttelt. En laten we vooral de stoofpotjes met laurier en kruidnagel niet vergeten! Wanneer je lokale seizoensproducten eet ben je bovendien ook nog eens duurzaam bezig. Geef jezelf een heerlijk warm gevoel van binnen met warme chocolademelk met een klein snufje zeezout en een toefje slagroom en kaneel. Als je dan nog niet geniet!

Vitamientjes

Hoewel veel herfstachtige recepten voldoende gezonde ingrediënten bevatten is het een goed idee om wat extra vitaminen te regelen, met name wanneer de r weer in de maand zit en het snotteren en kuchen weer begint. Dat kun je doen door extra te letten op het eten van groente en fruit, maar soms kan een supplement ook een goed idee zijn. Vooral wanneer je fysiek veel in de weer bent, of een vegetarisch of vegan leefstijl hebt is het slim om voor extra vitamine B te zorgen zodat je je lekker energiek blijft voelen. En terwijl de dagen steeds donkerder worden is een extra shot vitamine d ook geen overbodige luxe.

Ga naar buiten

Het is soms totaal niet aanlokkelijk in de herfst. Vooral niet wanneer het met bakken uit de lucht komt of er zo’n gure wind rond het huis huilt. Toch is het een goed idee om jezelf te dwingen elke dag naar buiten te gaan. Ook al is het maar voor even. Op het weer kun je je namelijk prima kleden en het effect van een frisse neus op je gemoed en je lichaam is het echt waard. Ook hier is het een kwestie van accepteren en omarmen. En omarm dan vooral ook je innerlijke kind! Liggen er plassen? Stamp er gewoon eens lekker doorheen. Je hebt toch gewoon een wasmachine thuis. En waait het hard? Ga dan juist lekker met je armen gespreid tegen de wind in leunen en voel wat de elementen met je doen. Dan is het extra lekker als je daarna thuis je natte kloffie uit kunt trekken en onder een dekentje op de bank verdwijnt met een kop hete autumn storm thee.

Films en muziek

Laat je er niet toe verleiden om de hele herfst als een zak aardappelen onderuitgezakt op de bank tv te kijken. Want als dat je enige activiteit is word je er waarschijnlijk alleen maar lamlendig en depri van. Toch zijn films en muziek wel ideaal tijdens de herfst. Ze kunnen namelijk (met mate) wel een hele goede invloed hebben op je gemoedstoestand. Vooral muziek werkt zeer ontspannend en kan wonderen doen voor je humeur. Ook is het een perfect middel om herinneringen en daarmee een bepaalde sfeer op te roepen. Draai je muziek uit een tijd waar je graag aan terug denkt dan is de kans groot dat je je daar prettig bij voelt en dat dit gevoel lekker blijft hangen. Kies daarom ook voor een goede feel good film waar je even lekker in kunt verdwijnen.

In beweging

Dit geldt natuurlijk voor elk seizoen, maar de meeste mensen hebben vooral in de koudere seizoenen moeite om in beweging te blijven. In de lente en zomer zijn we vaak automatisch meer buiten en meer in beweging. In de herfst en winter lonkt de bank en is het een stuk lastiger om je warme bedje te verlaten om naar de sportschool te gaan of je in de stromende regen naar het voetbalveld te begeven. Met sporten maak je echter allerlei gelukshormonen aan die ervoor zorgen dat je letterlijk en figuurlijk lekker in je vel zit. Heb je moeite om de deur uit te gaan om te sporten? Sport dan gewoon vanuit je eigen huiskamer. Sinds de pandemie zijn er legio mogelijkheden om thuis te sporten, van aerobics tot zumba.

Beleef de herfst

Of de herfst nou je minst favoriete seizoen is of niet, het heeft echt wel wat te bieden. Dus zorg er dan ook voor dat je niet alleen de negatieve effecten van de herfst beleeft, maar juist de positieve. De Franse filosoof Albert Camus, die overigens dacht dat het leven van zichzelf geen zin had, keek wel met een mooie blik naar de herfst (van het leven) want hij zei ‘De herfst is een tweede lente, waarin elk blad een bloem is’, maar dan in het Frans. Maar gelijk had hij wel, want de kleurenpracht in de bossen is op zijn hoogtepunt natuurlijk wonderschoon. Wandel daar doorheen, stamp in de plassen, snuif alle aardse geuren op, warm op de terugweg op in een bruin café met een donker biertje en eindig de dag met een lekker stoofpotje met draadjes vlees. Als je daar niet een beetje van ga

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top