close
  • maandag 6 juli
Wonen

Hoe brandveilig zijn zonnepanelen nou echt?

Hoe brandveilig zijn zonnepanelen nou echt?

TNO heeft in opdracht van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een onderzoek gedaan naar een aantal incidenten met brand bij zonnepanelen om uit te zoeken hoe brandveilig zulke systemen nou echt zijn. Dit is ook voor de consument goed om te weten. Zonnepanelen kopen in 2020 wil je misschien graag, maar je wilt natuurlijk niet dat jouw systeem afbrandt. Dit zou jouw investering in de zonnepanelen kosten zeker niet waard zijn.

TNO heeft onder meer een inventaris gemaakt van het aantal incidenten uit 2018, waaruit bleek dat er 27 bekende incidenten destijds zijn gebeurd. Een groot gedeelte van deze branden gebeurden bij woningen, om precies te zijn 23. Dit is niet eens 1 procent van alle geïnstalleerde systemen. Het is maar 0,014 procent van de 170 duizend systemen die in 2018 in Nederland werkten. Er zijn meerdere gevallen in de inventaris waarvan de oorzaak van de brand niet direct valt te herleiden.

Toch blijkt uit ervaringen en onderzoeken vanuit het buitenland dat onvakkundige installaties vaak de oorzaak zijn van de branden. Voornamelijk het combineren van verschillende merken stekkers van hetzelfde type is een factor dat veel risico meebrengt, dit wordt ook wel cross-mating genoemd. Een andere factor dat ontzettend risicovol is, is het onvakkundig verbinden van stekkers aan kabels.

Relatief gezien vielen de meeste branden plaats bij een in-dak systeem, meer dus dan bij op-dak systemen. Bij de laatstgenoemde variant liggen de zonnepanelen bovenop de dakpannen, die van zichzelf al een brandwerende eigenschap hebben. Bij de in-dak systemen worden de dakpannen juist vervangen door de zonnepanelen. Hierdoor bevinden de panelen zich dus op een kortere afstand van materialen die het risico op een incident vergroten, zoals dak folie en isolatiemateriaal.

Bij de gevallen die bekend zijn bij TNO zijn ongeveer een-derde veroorzaakt door de in-dak systemen. Schade-experts schatten dat dit percentage nog vele malen hoger ligt, zij denken dat zelfs 80 tot 90 procent de incidenten veroorzaakt. Dit komt dus voornamelijk doordat het dak geen hitte werende eigenschap meer heeft aangezien de dakpannen zijn verwijderd. Het is dus zeker aan te raden om te kiezen voor een op-dak systeem waarbij de zonnepanelen bovenop de dakpannen worden geïnstalleerd.

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook