close
  • donderdag 23 september
Reizen

Is een staycation wat voor jou?

Is een staycation wat voor jou?

Ingrid avatar - Geniet van het leven

Geniet jij liever een paar weken van een nieuw uitzicht of blijf je lekker met dit mooie weer in je vertrouwde tuinstoel zitten? Uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen het prettiger vinden om thuis te blijven in de vakantie en te kiezen voor een staycation.

Uit verschillende onderzoeken blijken Nederlanders steeds vaker thuis te blijven en niet op vakantie te willen. Dat is best opvallend omdat in 2015 Nederlanders nog behoorden tot de meest reislustige Europeanen. In die tijd ging tachtig procent van de Nederlanders op vakantie. 

Stress!

Wat is nou de reden dat dit zo veranderd is? Verrassend genoeg komt dat niet door voor de hand liggende redenen als familieomstandigheden, gezondheid, werk of studie. De reden voor thuisblijven die het meest vaak wordt genoemd, is dat mensen op vakantie gaan te stressvol vinden. De ontspanning zoeken ze liever in eigen tuin.  

Hoe dan?

Met slecht weer kruip je bijvoorbeeld lekker op de bank met een boek, kijkt een serie op Netflix of gaat uitgebreid koken. Met mooi weer is de tuin favoriet. Zorg er wel voor dat je niet allerlei huishoudelijke klussen tussendoor gaat doen, want dan blijf je in een zelfde patroon zitten en kom je nergens los van. Laat de boel de boel. Creëer een lekker zitje in je tuin, lees de krant van voor tot achter, neem voor alles flink de tijd. Vertraag en verwonder. Probeer met andere ogen naar je omgeving te kijken. Ga dat winkeltje op de hoek nu eindelijk eens binnen, en verander ‘s avonds om tien uur nog even je interieur. Gewoon doen, is het motto. Vrijheid, blijheid.

Afstand nemen

Hoe je het ook aanpakt; tijdelijk afstand nemen van het werk blijkt stress te verminderen en dat is natuurlijk goed voor je gezondheid en het doel van je vakantie. Kun je na die paar weken weer vol energie aan het werk. De keuze is aan jou hoe je die afstand van het werk wilt creëren. Op Sardinië, in Ierland, aan de Franse kust of in eigen tuin. Op vakantie of een staycation. 

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook