Ook onder de indruk van Beau van Erven Dorens?

Beau Five Days Inside. Vijf dagen lang meekijken met de levens van mensen die het zwaar hebben, pijn hebben, geen toekomst meer hebben. Beau van Erven Dorens kijkt, vraagt en voert gesprekken met slachtoffer en hulpverlener, met unieke mensen die leven in een wereld waar we normaal gesproken niet zomaar een kijkje in krijgen.

Tot voorheen was het zo dat je Beau maar niks vond of je vond hem helemaal top. Hij presenteerde zoveel en soms had je het idee dat hij er alles voor over had om maar op televisie te komen. Ongeacht de kwaliteit van een programma. Hij heeft nogal wat wilde haren moet kwijt raken, zo lijkt het. Deed de gekste stunts voor televisie, ging over de schreef op het Boekenbal door iemand een mep te verkopen en maakte zich dan weer even populair en dan weer helemaal niet.

Op het moment dat hij Humberto Tan verving bij Late Night vond er in zijn populariteit een verschuiving plaats. Veel mensen moeten gedacht hebben: hé, dat doet hij goed, en serieus. Dat hij niet gevraagd werd het programma over te nemen, verbaasde velen, maar misschien wel beter voor zijn toekomst als programmamaker.

Wilde haren

Sinds de programmareeks Five Days Inside, waarin er niets van die wilde haren te zien is en hij opnieuw serieus en rustig te werk gaat met veel respect voor de mensen om hem heen, heeft hij er namelijk een hele schare fans bij. Volledig zichzelf en zonder enige terughoudendheid verbleef hij in instellingen en klinieken en keek mee met de levens van anderen.

Hij verbleef in een brandwondencentrum, in een tbs-kliniek, hospice, bejaardentehuis voor verslaafden, instelling voor meervoudig verstandelijk en lichamelijk gehandicapten en een jeugdzorginstelling. En met vijf dagen bedoelen we niet vijf dagen van 9 tot 5, maar 24 uur. Cameraman en geluidsman gingen aan het einde van de dag naar huis. Hij bleef.

Betrokkenheid

De laatste aflevering, gisteravond, was in het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis. Vooral kinderen die een deel van hun lichaam verbrand hadden, raakten Beau. Maar het gaat Beau niet alleen om die ellende. Hij ziet ook de moeite die mensen doen voor anderen. In verschillende afleveringen treft hij verplegers, vrijwilligers, artsen, begeleiders, jeugdhulpverleners. Allemaal mensen die zich enorm inzetten voor de medemens. Ook dat laat Beau met zijn betrokkenheid zien.

In zijn kamer in het ziekenhuis, het hospice of de jeugdinstelling was hij continue in de nabijheid van anderen die vooral pijn hebben en van een uitzichtloos leven naar een beter leven willen. Het hospice is daarop een uitzondering waar Beau kennis maakte met mensen die tijdens zijn verblijf overleden of kort erna.

Emo-tv

Het raakte hem keer op keer. Vooral als hij ’s avonds zijn eigen opname maakte, in het bed in een of ander kamertje in een instelling, refereerde hij aan zijn eigen kinderen, vier jonge jongens. Hij probeerde zich dan voor te stellen hoe het moet zijn als je kind in een jeugdinstelling verblijft, gehandicapt is of pijn lijdt ten gevolge van een kop kokend hete thee dat hij over zich heen kreeg. Het emotioneert hem, maar dit is een ander vorm van emo-tv dan wanneer er op een zodanige manier wordt geïnterviewd dat tranen worden uitgelokt. Hier is geen sprake van uitlokking. Dit is. En je kunt er niet omheen. Die confrontatie gaat hij aan.

Menselijk is de manier waarop hij mee gaat in de levens van de personen die hij spreekt. Of het nu verslaafden zijn of jonge jongens uit de jeugdinstelling, stervenden of gehandicapte kinderen en hun ouders. Hij rookt een trekje mee met ‘de jongens’, haalt bier voor een verslaafde die de winkel niet meer in mag. Hij is zonder oordeel, en dat siert hem. In de aflevering waar hij in de jeugdinstelling verblijft komt zijn openheid misschien nog wel het meest tot zijn recht als hij de kijker confronteert met zijn gedachte dat hij ‘die kinderen in ieder geval een paar ouders wenst. Het liefst goede ouders’. Mogelijk verwoordt hij daarmee de gedachten van heel veel mensen.

Kijkers

Beau gunt de kijker een blik in een wereld waar je als buitenstaander niet zomaar bij komt. ‘Het zijn wereldjes op zich’, meent hij. Wat de kijker ervan vindt? Voornamelijk positieve reacties en vooral veel respect voor de wijze waarop Van Erven Dorens dit aanpakte. Ogenschijnlijk volledig zichzelf.

Het programma komt terug. RTL4 haalde er tot nu toe iedere keer bijna een miljoen kijkers mee. Gisteravond waren het er 1,08 miljoen. Kijkers zijn onder de indruk. Wat vind jij?

Deel dit artikel

1 gedachte over “Ook onder de indruk van Beau van Erven Dorens?”

  1. Helene den Drijver

    Respect! Super integer de kijker deelgenoot gemaakt zonder vals sentiment. Petje af!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top