close
  • donderdag 23 september
Culinair Recepten

Recept: Tajine Kefta van Douwe Bob

Recept: Tajine Kefta van Douwe Bob

Vandaag heb ik de eer om mijn favoriete recept met jullie te delen. Ik houd van koken, maar heb er niet altijd uitgebreid de tijd voor. Dit is een gerecht dat snel klaar is (als je een beetje handig bent in het draaien van gehaktballetjes) en echt heerlijk smaakt. Wij zeggen altijd “zullen we vandaag Douwe Bob eten?” Natuurlijk bedoelen we dan niet de beste man zelf, al is hij best appetijtelijk, maar als je ‘m opeet kan hij nooit meer mooie nieuwe liedjes maken. We hebben het dan ook over zijn overheerlijke recept in het Jumbo kookboek ‘Helden in de Keuken’: Tajine Kefta.

Douwe Bob Posthuma

De 26-jarige Douwe Bob is een zanger die zich graag laat inspireren door countrymuziek en muziek uit de jaren zestig en zeventig. Hij won in 2012 de talentenjacht De Beste Singer Songwriter van Nederland en kwam in 2016 voor Nederland uit op het Eurovisie Songfestival met het nummer Slow Down. Met een lijf vol tatoeages oogt Douwe stoer en wat rauw, maar het valt me altijd weer op hoe vriendelijk hij is. Als coach in de Voice kids bleek hij enorm leuk met kinderen. Een paar jaar geleden ben ik bij een concert van Douwe Bob geweest. Hij komt op het podium soms wat verlegen over, maar als hij los komt en contact met het publiek gaat maken is hij energiek en sympathiek. Zijn nummers zijn enorm muzikaal en hij heeft een heel eigen stemgeluid. ‘Hold me’, een duet met Anouk, was een enorme hit, maar ook ‘Jacob’s Song’ is prachtig en hij ontroert me iedere keer weer met het breekbare ‘I do’.

Tajine

Douwe stond als puber al graag in de keuken en wilde altijd chef-kok worden. Hij koos in het kookboek voor de Oosterse keuken en zijn recept wordt gemaakt in een tajine. Een tajine is een stoofpot van aardewerk met kegelvormig deksel, onder andere bekend van de Marokkaanse en Tunesische keuken. Hij wordt gebruikt voor het langzaam gaarstoven van gerechten in het eigen kookvocht. Met het deksel op de schaal is het geheel vrijwel hermetisch afgesloten. Dat zorgt voor een optimale warmtegeleiding en levert een mals en sappig resultaat op. Zodra de tajine gevuld op de warmtebron wordt geplaatst, verdampt het vocht en condenseert het op de binnenkant van de kegel. Vervolgens loopt deze damp weer terug in de pan. Zo droogt de inhoud niet uit. Mocht je geen tajine hebben, dan kan het gerecht vast ook prima bereid worden in een vlees- of hapjespan.

Tip: zet een nummer van Douwe Bob aan als je dit gerecht gaat maken (zie linkjes hierboven). Daar wordt het nog lekkerder van!

Wat heb je nodig:

Aan de slag:

Eet smakelijk!

 

Bron: Jumbo

Geschreven door: Boukje Wiersma

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook