close
  • dinsdag 2 juni
Wonen

Waar moet je rekening mee houden bij het kopen van zonnepanelen?

Waar moet je rekening mee houden bij het kopen van zonnepanelen?

Wij moeten allemaal ons steentje bijdragen aan de verbetering van het milieu, wat onder meer gedaan kan worden door zonnepanelen te kopen en te plaatsen. Wij Nederlanders zijn hier ook al jaren erg mee bezig. Inmiddels liggen er al meer dan 12 miljoen zonnepanelen verdeeld over ons land. Toch zouden dit er nog veel meer moeten zijn. Op dit moment wordt namelijk nog maar 2 procent van onze energiebehoefte opgewekt met de panelen.

Wat is de huidige subsidie op zonnepanelen?

Dit percentage zou eigenlijk veel hoger moeten liggen, wat de Nederlandse overheid ook vindt. Daarom kun je subsidie krijgen als je zonnepanelen aanschaft. Voorheen had je een subsidie waarbij je maximaal 650 euro kon terug krijgen van de overheid, wat maximaal 15 procent was van de aankoopprijs. Dit is helaas gestopt, maar er is nu een andere regeling voor terug gekomen. Dit is een BTW teruggave regeling, waarbij je dus 21 procent van de aankoopprijs terug kunt krijgen van de Belastingdienst. Eigenlijk is dit veel voordeliger voor de koper dan de oude regeling. Voorbeeld: Je koopt een systeem met 8 zonnepanelen, wat ongeveer 4000 duizend euro zal kosten. Je vraagt dan de BTW terug, wat 21 procent is en dus ongeveer 800 euro zal zijn. Dit ligt al hoger dan de 650 euro die je kon krijgen bij de oude subsidieregeling. Op zonnepaneel info kun je hier nog veel meer over vinden.

Waar moet je op letten bij het kopen van zonnepanelen?

Er zijn meerdere keuzes die je moet maken bij het zonne-energie panelen kopen. Je moet bijvoorbeeld een keuze maken tussen drie types zonnepanelen. Allereerst heb je de dunne film, wat de goedkoopste optie is. Per paneel kost je dit 400 euro. Hierna heb je de polykristallijn, wat per paneel 600 euro kost. Zulke zonnepanelen hebben een goed rendement en een goede prijs/kwaliteit verhouding. Het duurste soort is de monokristallijn, hiervoor betaal je 670 euro per paneel. Zulke zonnepanelen hebben een zeer hoog rendement. Bovendien moet je kiezen op wat voor dak je de zonnepanelen wilt plaatsen. Ze zullen het beste rendement halen als ze komen op een dak met een hellingsgraad van 30 tot 40 graden, maar de meeste daken hebben helaas een helling van 45 graden. Je kunt ze overigens ook op een plat dak laten zetten, maar de installateur zal hiervoor meer materialen nodig hebben. Hierdoor wordt de kostprijs hoger met 10 tot 50 euro per paneel.

 

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook