Waarom ligt een alcoholverslaving voor een vijftigplusser sneller op de loer?

Kom jij op een feestje ook in de verleiding om na dat eerste glaasje alcohol nog een tweede te nemen? Je drinkt al snel meer dan volgens de Gezondheidsraad goed voor je is. Daarin ben je niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat vijftigers met het ouder worden steeds meer drinken. In 10 jaar tijd is het aantal gevallen van alcoholvergiftiging onder 55-plussers verdrievoudigd.

Het drinken van alcohol is onze samenleving steeds normaler geworden. Veel vijftigers vinden het gezellig om af en toe een biertje, wijntje of sterke drank te nemen. Naast gezelligheid drinken vijftigers om bepaalde gevoelens te onderdrukken.

Er verandert nogal wat

Als vijftigplusser kom je stilletjes aan in een andere levensfase. De veranderingen die gaande zijn kunnen leiden tot onzekerheid en angst. Denk aan het einde van je werk carrière, eenzaamheid, het verlies van mensen om je heen, kinderen die uit huis gaan, gezondheid en ziekte en niet te vergeten: de dood die dichterbij komt. Sommige mensen gaan dan net even een glaasje meer drinken.

Alcohol doet iets met je waardoor het eenvoudig is om even terug naar het verleden te keren. Door te drinken kan je jezelf weer jong voelen. Alleen je bent het niet. Het is erg ongezond om de hoeveelheden drank te drinken die je als twintiger wellicht naar binnenwerkte. Het lichaam van iemand van in de vijftig verwerkt alcohol nu eenmaal op andere manier dan een twintiger.

Gevoeliger voor alcohol

Dat komt door veranderingen in het lichaam. Ouderen hebben vaak meer lichaamsvet en minder lichaamsvocht. Daarbij werken de nieren en de lever minder goed. Alcohol wordt hierdoor minder snel afgebroken dan wanneer je bijvoorbeeld een dertiger bent. Een glas alcohol heeft veel meer impact dan op jongere leeftijd. Heb je gezondheidsproblemen en ben je in de vijftig dan moet je helemaal voorzichtig zijn met alcohol. Alcohol beïnvloedt namelijk de werking van medicijnen.

Maximaal één glas per dag

Uit onderzoek blijkt dat een groot gedeelte van de vijftigplussers niet weet dat het advies van de Gezondheidsraad is om helemaal geen alcohol te drinken of maximaal één glas per dag. Ook is het merendeel van de doelgroep zich er niet bewust van dat alcohol verslavend werkt en niet goed is voor je gezondheid. Dat is schokkend. Als vijftiger zou je moeten genieten van al het moois wat het leven te bieden heeft en niet vluchten in het drinken van teveel alcohol.

Doe een test

Heb jij het idee dat het bij jou misschien niet helemaal goed gaat qua alcoholgebruik? Verzin je allerlei redenen om te kunnen drinken? Dan wordt het tijd om te checken of je wellicht een ‘zware drinker’ bent. Zware drinkers worden gedefinieerd als mensen die tenminste 1 keer per week meer dan 6 glazen drinken. Neem eens een kijkje op de website www.alcoholinfo.nl/test-je-drinkgedrag.

Wil je je alcoholgebruik graag veranderen? Op de website kan je achttien tips vinden om te minderen of te stoppen met alcohol drinken. Zo zijn er onder andere verschillende apps die je kunnen helpen om te minderen of te stoppen. Bijvoorbeeld de zelfhulp-app Maxx. Met deze app kan je een logboek bijhouden, doelen bepalen en nog veel meer.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top