Wat kun je zelf doen bij angst en somberheid?

blog II over depressie

Een depressie is eigenlijk een term voor een bedrukte gemoedsstemming, een langdurige neerslachtigheid gekenmerkt door gebrek aan levenslust. Dit is een vrij vaag begrip en zal door iedereen anders worden ervaren. 

Waar de één vooral erg somber en moe is, kan de ander juist wat meer angstig en onrustig zijn. Depressie en angst gaan vaak samen. Ook zijn er grote verschillen in hoe een depressie of een geagiteerde depressie (depressie met angst) ontstaat. Er kan sprake zijn van een zekere aanleg of van traumatische gebeurtenissen. Er wordt ook wel eens gedacht aan een relatie tussen hoogsensitiviteit en depressie en/of angst. In veel gevallen is er niet altijd zo’n duidelijke reden, en wordt de depressie veroorzaakt door verschillende (kleinere) oorzaken. Depressie kan het gevolg zijn van een burn-out, een traumatische gebeurtenis, een stofwisselingsstoornis, enzovoorts. 

Depressie of angst moeten individueel worden benaderd

Juist omdat er zoveel verschillende mensen zijn met allemaal een ander levenspatroon en verschillende levenservaringen, moeten depressie en/of angst niet gegeneraliseerd worden, maar individueel worden benaderd.

In mijn vorige blog heb ik een eerste tip gedeeld over wat je zelf kunt doen als je je somber en/of angstig voelt. Persoonlijk vind ik dit de belangrijkste tip in het gehele proces, en daarom wil ik er nu wat verder op in gaan.

Tip 1: ZOEK VERBINDING

Vooral bij de generatie van middelbare leeftijd zie ik vaak dat problemen en emoties verborgen worden gehouden. Er is ons geleerd zelfstandig te moeten zijn en alles alleen te moeten oplossen. Een hulpvraag wordt nog vaak beschouwd (al dan niet door onszelf) als een zwaktebod en afhankelijk gedrag. 

Door  contact te leggen met iemand die jij volledig vertrouwt, en hem of haar te vragen of je jouw gevoelens mag delen, verplaats je de innerlijke emotie naar buiten toe. Het wordt een onderwerp, iets waarover gesproken kan worden, naar gehandeld kan worden. Het wordt ‘meer tastbaar’ en blijft niet alleen maar een ongrijpbaar gevoel van binnen.

Energetische werking

Door jouw verhaal te delen verplaats je de energie en deze zal op een andere wijze gaan stromen. En waar de energie een andere wending neemt, zullen veranderingen ontstaan. Mijn ervaring is dat door je gevoelens naar buiten te brengen, je sterker wordt. Je voelt dat je iets doet aan je problematiek, je neemt je eigen verantwoordelijkheid. Ook al ben je je dit vaak niet bewust, dit  is de eerste stap van waaruit je gaat werken om uit de negatieve spiraal te komen.

Je kunt een afspraak maken met jouw maatje om regelmatig een activiteit te ondernemen, opnieuw in beweging te komen. Bijvoorbeeld lopen of wandelen, het liefst in een natuurlijke omgeving, is één van de belangrijkste methoden. Het is bewezen dat tijdens een boswandeling onderwerpen veel gemakkelijker bespreekbaar zijn, de woordenstroom komt sneller op gang. Een fijne bijkomstigheid voor als je jezelf wat moeilijker uiten kan. Een dag in de natuur, al dan niet met je maatje, geeft enorm veel rust, inzicht en inspiratie. Bovendien is de beweging die je krijgt met een stevige wandeling bijzonder heilzaam. Het brengt allerlei lichaamsprocessen op gang die behulpzaam zijn bij het doorbreken van een depressie.

Heilzame stilte; een ademhalingsoefening

Maar ook momenten van stilte zijn erg belangrijk, vooral om daarin de verbinding met jezelf en je natuurlijke omgeving weer terug te vinden. 

Dit kun je op de volgende manier doen:

  • Richt je op de plek waar je nu bent, Wat zie je? Wat ruik je? Wat voel je? Welke emotie komt er tot je op dit moment. 
  • Richt je op je ademhaling;
  • Adem je rustig diep door tot in de buik of oppervlakkig en snel? Hoe voelt dat?
  • Ga na, door al je ledematen langs te gaan, beginnend bij de voeten en zo naar boven, welke spanning zich daar bevindt. Probeer met een redelijk diepe inademing door de neus, uitademing door de mond, het bewuste lichaamsdeel te ontspannen.
  • Als je zo je lichaam bent langsgegaan, doe dan de ademhalingsoefening als volgt: Adem 5 tellen uit, dan houd je 2 tellen rust en dan adem je 3 tellen in. Zorg dat je nu niet overdreven diep inademt. Doe deze oefening in het begin 5 minuten, met gesloten ogen. Visualiseer daarbij een situatie waarin jij jezelf graag zou zien.

Dit kan een mooi landschap zijn, waarin je ontspannen rondloopt en geniet van de omgeving of een situatie waarin jij met zelfvertrouwen en gemak een mooie presentatie geeft voor een groep mensen, het maakt niet uit, alles wat voor jou wenselijk is.

Deze ademhalingsoefening met visualisatie kun je natuurlijk ook heel goed thuis doen. Als je een frequentie aanhoudt van minimaal 2 x per dag, 5 tot 10 minuten, verander je je ademhalingspatroon en zal dit leiden tot meer ontspanning. Vooral als je voelt dat er emoties opkomen, kun je deze oefening goed gebruiken.

Tijdens het wandelen is er ook een eenvoudige oefening die je kan doen. Adem in door je neus en adem uit door je mond. Wandel langzaam en laat je armen natuurlijk meezwaaien met je loopbeweging. In het begin zul je hier wat langer mee bezig zijn, maar je zult er verbaast van staan hoe snel jouw systeem dit nieuwe ritme aanleert. Oefening baart kunst!

De volgende tip vloeit automatisch voort uit de eerste;

Tip 2: NEEM JE TIJD EN JE RUST

Vaak nemen we niet genoeg tijd om aandacht te besteden aan hoe we ons voelen. Immers, het gezinsleven gaat door, je werkgever zit om je te springen en dan ben je ook nog eens mantelzorger. 

Een depressie heb je nu eenmaal niet zo één twee drie opgelost. Als je bijvoorbeeld overbelast bent of je hebt een burn-out, dan is dat ook niet na één nachtje goed slapen voorbij. Hetzelfde geldt voor een dip of een depressie: je zult echt een stapje terug moeten doen en uitzoeken wat voor jou helpt om er weer bovenop te komen.

Bedenk wat je kunt doen om de situatie beter te maken. Piekeren over waarom je jezelf zo rot voelt zorgt ervoor dat je steeds meer gaat geloven dat alles negatief is. Vechten tegen de situatie, het niet willen erkennen van jouw gevoelens, maakt het zwaarder. Het is zoals het is. Accepteer, versmelt met je gevoelens, richt je op je ademhaling, en als de tijd daar is, zul je het loslaten.

De volgende keer:  een nieuwe tip en het gebruik van kruiden bij depressie

Deze informatie, oefeningen en tips zijn geen vervanging voor medisch/psychische hulp. Als jouw klachten momenteel van dien aard zijn dat je er in dreigt te verdrinken, neem dan contact op met je huisarts.

Romidah biedt begeleiding, individueel en in groepsverband, aan vrouwen van middelbare leeftijd die in een burn-out zijn beland en/of te kampen hebben met depressie-, stress- en angstklachten en daardoor ervaren dat ze compleet vastzitten op hun levensweg. Haar passie is om vrouwen te laten inzien dat de crisis een kans geeft om een ander en beter leven te creëren en dat dergelijke klachten niet als ziekte beschouwd moeten worden maar behoren bij een verandering van levensfase. “Ik wil vrouwen ondersteunen om zodat zij van daaruit de juiste keuzes voor zichzelf kunnen maken hoe hun leven na hun 50e in te vullen.”

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top