kroketten met brood

Weet jij welke Nederlandse uitvinding op 1 staat?

We zijn maar een klein landje, maar we kunnen best wel wat. Op sportgebied bijvoorbeeld. Over het afgelopen WK moeten we het misschien even niet hebben, maar schaatsen en fietsen kunnen we toch echt goed.  

Wat we ook goed kunnen is handige of lekkere dingen uitvinden. Quest stelde een gerenommeerde jury  samen en kwam tot een top tien van beste Nederlandse uitvindingen. We verklappen vast dat er een paar verrassende tussen zitten.

10. Kroket en bitterbal

Geen patat zonder kroket en geen borrel zonder bitterbal. Het zijn typische Nederlandse snacks en geven een bestemming aan restvlees uit de slacht (ineens klinkt het dan weer een stuk minder lekker allemaal). Ze passen niet in een uitgebalanceerd dieet, maar zoals één van de juryleden zegt ‘Foute dingen helpen soms het leven een beetje draaglijk te maken’.

9. Het woonerf

Stedenbouwkundige Niek de Boer bedacht eind jaren zestig het woonerf. Niet de auto de baas in de buurt, maar de bewoners. Veilig voor kinderen en goed voor het buurtgevoel. Wel een drama voor degene die er niet bekend zijn en een huis zoeken. Zonder navigatie ben je nergens.

8. Het fietspad

Pas als je in het buitenland fietst, merk je hoe handig onze fietspaden eigenlijk zijn. Keurige rode lopers van asfalt, die het fietsverkeer in ons land veilig maken.

7. De CD

Philips introduceerde in 1982 de Compact Disc. In eerste instantie voor muziek, maar later ook voor computerprogramma’s en bestanden. De CD speelde een belangrijke rol in de digitale revolutie. Inmiddels is haar rol wel een beetje uitgespeeld en het schijfje zal uiteindelijk wel in het museum naast de videoband en de cassette belanden.

6. Het Fluytschip

Dit schip was het werkpaard van de Gouden Eeuw. Het was snel en kon veel goederen vervoeren. Door de platte bodem waren ook ondiepe havens te bereiken. Jaarlijks werden 400 à 500 fluytschepen gebouwd en ze vormden het merendeel van de handelsvloot.

5. Becel

Ok, deze hadden we niet verwacht. Maar de uitvinding van Becel heeft onze kijk op voeding veranderd. Unilever ontwikkelde de nepboter in de jaren zestig om cholesterol te verlagen BCL betekent  Blood Cholesterol Lowering (de e’s ertussen zijn voor de uitspraak). De introductie van onverzadigde vetzuren in margarine droeg bij aan een grote afname van hart- en vaatziekten.

4. Wifi

Dit wist je misschien niet, maar wifi is een Nederlandse uitvinding. In de vestiging in Nieuwegein van een Amerikaanse bedrijf ontwikkelden een paar landgenoten een techniek om internetsignalen door de lucht te versturen. In 1999 tekende medeuitvinder Cees Links een contract met Apple en de rest is geschiedenis. Daar kunnen we best trots op zijn.

3. De kunstnier

Een internist uit Leiden ontwikkelde de kunstnier tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het apparaat was de redding voor veel mensen met nierproblemen. De kunstnier spoelt het bloed schoon en na het spoelen wordt het schone bloed weer terug in het lichaam gepompt.

2. De polder

Een land met zoveel water heeft polders nodig om het bewoonbaar te maken. De eerste polders werden in de tiende eeuw aangelegd. Daarvoor stroomden akkers en dorpen regelmatig onder. Door de dijken die erom heen gezet werden, hielden en houden we (hopelijk) droge voeten.

1. De microscoop

En de winnaar is…

De microscoop wordt door de juryleden gezien als de allergrootste Nederlandse uitvinding. Antonie van Leeuwenhoek maakte vanaf de zeventiende eeuw het allerkleinste zichtbaar. Het apparaat was een enorme impuls voor de wetenschap.

Bron: Quest

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top