Yvonne Val (66) viel kilo’s af en sport vijf keer per week

Yvonne Val leefde ongezond en was te zwaar. Ze wilde nooit op een foto. Een flink aantal triatlons later deelt ze de ene na de andere selfie op social media. “Het sporten heeft me weer baas over mijn lijf gemaakt. Nu wil ik vooral een fitte oma voor mijn kleinkinderen zijn.”

“Je moet nooit denken dat je iets niet kan,” zegt Yvonne Val (66) als haar wordt gevraagd of ze een advies heeft voor leeftijdgenoten. “Ik begon jaren geleden met iedere week één bezoekje aan de sportschool en zie waar ik nu sta. Fanatiek? Ja, maar ik wil er vooral ook lol in hebben. Dus mijn tweede advies luidt: blijven lachen en neem het ook niet té serieus.”

We hebben het hier over veel sporten en goed voor je lijf zorgen. Dat is wel eens anders geweest. Yvonne woog 115 kilo bij een lengte van 1.68 meter, toen ze in 2016 vijf jaar kankervrij werd verklaard. Ze had borstkanker gehad. “Ik was een emotie-eter. Hield van snoepen. Ik was totaal de controle over mijn lijf kwijt. Tijdens een bezoek aan mijn dochter die in die tijd in Las Vegas woonde, werd ik door haar gevraagd mee te fietsen met een zestig kilometer tocht die was georganiseerd door een Borstkankerstichting waar zij vrijwilligster was. Ik deed het, haalde het en heb bij de finish enorm gehuild. Op dat moment voelde ik namelijk die controle weer. Ik was weer baas over mijn lijf. Dat gevoel wilde ik vasthouden.”

Een rood bolletje vanwege een niet volbrachte training vind ik niet grappig

Stap voor stap bouwde Yvonne haar conditie op, en ze viel af. Inmiddels weegt ze 81 kilo en sport ze vijf keer per week. “Op maandag ga ik hardlopen en doe ik aan krachttraining, op dinsdag ga ik zwemmen en fietsen, op woensdag heb ik oma-oppasdag, op donderdag ga ik hardlopen en krachttraining doen, op vrijdag pas ik op mijn jongste kleinzoon, op zaterdag zwem ik, en op zondag ga ik fietsen. Ik vind sporten nu het leukste dat er is en ik heb mezelf helemaal teruggevonden. Of het soms een ‘moetje’ is? Als je weet dat ik de dochter van een militair ben, begrijp je misschien waarom ik gewoon niet van mijn schema afwijk.” Aan discipline ontbreekt het haar dan ook niet. “Mijn coach maakt mijn trainingsschema’s in TrainingPeaks. Een rood bolletje, wat betekent dat ik een training niet heb volbracht, vind ik niet grappig. Ik wil alles op groen hebben staan.”

Ze is lang naar dit gevoel en deze manier van leven op zoek geweest. “Er zijn vast mensen die mij maf vinden. Zo’n oude taart die extreem sport. Maar zo voelt het voor mij niet. Ik ben echt in die jaren in de sport gegroeid. In 2017 deed ik mijn eerste sprinttriatlon in de Zaanstreek. Ik was er zo door gegrepen dat ik besloot te trainen voor het Europees Kampioenschap in 2020. Dat jaar zou ik 65 jaar worden. Helaas ging dat vanwege corona niet door, maar ik bleef in training. Ik had de voormalig Nederlands- en Europees triatleet-kampioen Gregor Stam gevraagd mij te coachen. Dat zorgde er mede voor dat ik in 2019 eerste werd bij een kwalificatie-triatlon in de leeftijdscategorie 60plus. Vorig jaar werd het Europees Kampioenschap alsnog gehouden, in Valencia. Ik werd er vierde van de zes deelnemers in mijn categorie. Dat is toch geweldig!”

Mijn doel is fun hebben en blessurevrij blijven

Yvonne raakte in eerste instantie nog enthousiaster en wilde op alle onderdelen sneller worden. “Ik wilde ook de afstanden vergroten, tot de Olympische afstand. Had hele schema’s op mijn koelkast hangen. Uiteindelijk werd ik daar toch niet gelukkig van. De druk was te hoog. Nu is het mijn hoofddoel om vooral ‘fun’ te hebben en blessurevrij te blijven. Die fun heb ik gevonden door het TrispirationTriTeam, waar ik nu lid van ben. Een groep vrouwen die elk op hun eigen manier met duursport bezig zijn. Ik heb dit jaar al vijf triatlons gedaan en binnenkort volgt er weer eentje.”

Wie meent dat Yvonne het inmiddels wel ‘even’ doet, heeft het mis. “Ik ben altijd nerveus, maar kan daar ook wel weer om lachen. Ik ben jarenlang heel onzeker geweest over mijn lijf. Trainde in het begin in lange leggings en shirts met lange mouwen. Dat is veranderd. Ik draag nu de meest strakke triatlonpakjes. Ik ben verre van perfect, heb bijvoorbeeld van die flubberende bovenarmen, maar ik zit er niet meer mee. Ik heb wel even geoefend hoe ik zo charmant mogelijk over de finish kan komen. Daarvoor moet ik mijn armen flink omhoog strekken. Altijd goed om te weten, maar zoals ik vroeger nooit op een foto wilde, zoveel selfies maak ik tegenwoordig voor mijn Instagram account.”

Yvonne is van plan hier zo lang mogelijk mee door te gaan. “Mijn moeder is 92 jaar, zwemt nog iedere zaterdag en wandelt dagelijks, met haar rollator. Daar neem ik een voorbeeld aan en ik hoop op dezelfde goede genen. Ook al sta ik nog altijd twee keer per dag op de weegschaal, ik heb er geen stress meer van. Af en toe gaat er nog een zak drop doorheen, maar mijn gewicht heb ik onder controle. De angst dat het verkeerd gaat heb ik niet meer.”

 

 

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top