close
  • donderdag 23 september
Zorg en Zekerheid

Zo is wonen in een verzorgingshuis zo gek nog niet

Zo is wonen in een verzorgingshuis zo gek nog niet

Ingrid avatar - Geniet van het leven

Hoe zou het zijn als bewoners van een verzorgingshuis aanwezig zijn bij sollicitaties voor nieuw personeel? Dat ze het menu mee bepalen? En de inrichting van het tehuis?

Het zal in ons land niet veel voorkomen, maar op het Zweedse eiland Tjörn is het gewoon. Tjörn heeft 15.000 inwoners en ligt op een uur rijden van Göteborg. Er zijn meerdere zorginstellingen.

Personeel en bewoners gelukkiger te maken

In het zogenaamde Tubbemodel zijn bewoners van een verzorgingshuis medemanagers. Het enige waar ze zich niet mee hoeven te bemoeien is het rond krijgen van het budget. Voordat het tubbemodel ingevoerd werd, stond één van de tehuizen, het Tubberödshus, financieel in de rode cijfers. Nu staat het er een stuk beter voor en dat is een mooie bijkomstigheid, maar dat was niet het doel. Het ging erom personeel en bewoners gelukkiger te maken. En dat lijkt gelukt. Het idee is dat je mensen die zelf nog verantwoordelijk kunnen en willen zijn, niet alles voor hoeft te schotelen.

Praten is de rode draad

‘Zolang je in leven bent, moet je leven’, is het motto. Door bewoners te betrekken en de banden met het personeel aan te halen, voelt iedereen zich nuttiger. Lang niet iedereen beslist trouwens actief mee, alleen wie wil en kan. Praten is de rode draad. Om de hersenen op gang te helpen en persoonlijkheden in stand te houden. Maar ook wie niet meer kan praten heeft een stem. Ieder personeelslid vertegenwoordigt twee tot vier ouderen en moet weten wat die ouderen willen, wat de wensen zijn.

Glaasje wijn bij het eten is gewoon

De activiteiten worden ook bepaald door de bewoners en zijn niet standaard. Er wordt gekookt en gebakken en recepten uitgewisseld met de chef-kok. En een glaasje wijn bij het eten is gewoon. Sommige tehuizen hebben katten en kippen, bij anderen is een mooie tuin belangrijk. Bewoners mogen zolang mogelijk blijven, ook mensen met dementie die geen gevaar zijn voor zichzelf of anderen.

Andere landen hebben ook interesse in het Tubbemodel. In België lopen al een paar pilots.

Lees ook nachtdienst in pyjama.

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook