close
  • donderdag 23 september
Relatie en gezin

Liane den Haan op de Dag van de Verdraagzaamheid: “Tolerantie roze ouderen moet beter”

Liane den Haan op de Dag van de Verdraagzaamheid: “Tolerantie roze ouderen moet beter”

Homoseksualiteit is onder ouderen nog steeds een lastig te bespreken thema. Nog steeds gaat één op de vijf niet-hetero ouderen ‘terug de kast in’ als ze thuiszorg nodig hebben of naar een verpleeghuis verhuizen. Daarom vraagt 50PLUS zowel in haar verkiezingsprogramma als morgen – op de internationale Dag van de Verdraagzaamheid – aandacht voor de acceptatie van en tolerantie van de LHBTIQ-gemeenschap in Nederland.

“Iedereen in Nederland moet mee kunnen doen en iedereen moet daarbij zichzelf kunnen zijn,” vindt Liane den Haan, lijsttrekker van 50PLUS. “In veel opzichten zijn we in Nederland gelukkig best tolerant. Maar zo lang roze ouderen niet naar een verpleeghuis durven verhuizen omdat ze daar gepest of genegeerd worden, hebben we nog een lange weg te gaan. Ik wil daarom het gesprek op gang brengen: met medebewoners van verpleeghuizen, maar ook met zorgmedewerkers. Want als je er met elkaar over praat, ontstaat hopelijk meer begrip, acceptatie en tolerantie.”

Meer aandacht

Liane den Haan sprak met drag queen Victoria False (in het dagelijks leven Ger Poels) en vroeg haar naar de tolerantie in Nederland: “Ik denk wel dat we echt op de goede weg zijn. Jongeren zijn goed op de hoogte van hun eigen seksualiteit, maar ook van de diversiteit die er is. Maar ik zie ook nog steeds veel discriminatie en te weinig tolerantie. Daar speelt het geloof een grote rol bij. En bij jongeren is het vaak stoerdoenerij. Ik geloof dat vooral onwetendheid zorgt voor agressie tegen homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. We moeten dus zorgen voor verbinding en gesprekken blijven voor. Elke keer weer.”

Liane den Haan: “Natuurlijk moeten we niet alleen morgen werken aan tolerantie en verdraagzaamheid. Dit is iets waar we altijd aandacht voor moeten vragen. En dat doe ik dan ook, want met de acceptatie van LHBTIQ-ers zorgen we ervoor dat veel eenzaamheid en sociaal isolement onder die groep wordt voorkomen.”

Jaarlijks is 16 november de ‘Internationale Dag van de Verdraagzaamheid’ (International Day for Tolerance). Deze dag werd in 1996 ingesteld door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties nadat UNESCO 1995 had uitgeroepen tot ‘Jaar van de Verdraagzaamheid’.

Op de foto: Victoria False (links) en Liane den Haan van 50PLUS (rechts).

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook